Zeytinyağlı fasulye, farklı şekillerde yapılan ve hem sulu ana yemek hem de meze olarak tüktilen bir tariftir. Özellikle de sağlıklı beslenmek isteyen kişilerin diyet listelerinde bulunan bu lezzeti, biz de sizlere tavsiye etmek istedik. Yaz mevsiminin en çok pişirilen sebzelerinden olan taze fasulye ile yapılacak tariflere gelin yakından bakalım:
Zeytinyağlı fasulye meze olarak sofralarımızda özel bir yere sahiptir. Yazın soğuk meze olarak yapabileceğiniz fasulye kavurması, kalori değeri bakımından da sizleri üzmez. Zeytinyağlı taze fasulye mezesi, etli yemeklerin yanında da lezzetli bir garnitür olarak tüketilebilir. Gelin isterseniz mezenin yapılışına adım adım göz atalım:
Bir nevi soğuk meze olan fasulye kavurması için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız vardır:
Meze tarifimiz için ilk önce taze fasulyelerimizi güzelce ayıklıyoruz. Özellikle de fasulyelerin kılçıklarından tamamen ayrılmış olmasına dikkat ediyoruz.
Daha sonra ayıklanan fasulyeleri tencereye alıp üzerine geçecek kadar da su ilave ediyoruz. Fasulyelerimizi kısık ateşte 15 dakika kadar haşlamaya bırakıyoruz.
Ayıklamış olduğumuz ve hafif haşladığımız taze fasulyeleri ızgara tavamızda ya da normal tavada bir süre kavurmaya bırakıyoruz. Yarım çay bardağı zeytinyağını yakmadan taze fasulyelerimizi kavurmamız yeterli olacaktır.
Limon suyu, tuz, balzamik sirke ve pul biberi bir sos kabında karıştırarak taze fasulyelerin üzerinde gezdiriyoruz. İşte, sadece bu kadar basit, size şimdiden afiyet olsun.
Ege usulü zeytinyağlı fasulye tarifini evinizde kolayca uygulayabilirsiniz. Yaz sofralarının kurtarıcısı olan taze fasulyeyi bundan sonra sofradan eksik etmeyeceksiniz. Besin değeri bakımından da oldukça doyurucu olan bu lezzet için mutlaka kaliteli zeytinyağı kullanmalısınız. İşte, adım adım zeytinyağlı fasulye nasıl yapılır görelim:
Taze fasulye tarifi için kullanacağımız malzemeler aşağıdaki gibidir:
Öncelikle kuru soğanımızı yemeklik olacak şekilde ufak küpler halinde doğruyoruz. Daha sonra derin bir tencereye 5 kaşık zeytinyağı ekleyip soğanlarımızı da ilave ederek kavurmaya başlıyoruz. Soğanlarımızı hafif renk alana kadar kavurmaya devam etmeliyiz.
Daha sonra ayıklayıp kılçıklarından tamamen ayırdığımız taze fasulyeleri ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Bu noktada tuzu ve toz şekeri de tenceremize aktarıyoruz.
Hemen ardından rendelediğimiz domatesleri de ilave ederek bir güzel karıştırıyoruz. Suyunu da eklediğimiz yemeğimizi kısık ateşte 25-30 dakika kadar pişiriyoruz. Fasulyeler yumuşadıktan sonra yemeğimizi ateşten alabiliriz. Afiyet olsun.
Fasulyeleri pişirmeden önce güzelce ayıklamaya her daim özen göstermelisiniz. Kılçıklı bir sebze olan taze fasulyede yerken sizi rahatsız edecek miktarda kılçık bulunabilir. Keskin bir bıçak ya da soyacak yardımı ile taze fasulyedeki kılçıkları tek tek ayıklayıp çıkartabilirsiniz.
Zeytinyağlı yemeklerin olmazsa olmazı toz şekerdir. Yemeği yaparken mutlaka 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker eklemeye özen göstermelisiniz.
Eğer dilerseniz pişmiş olan taze fasulyeleri servis ederken de üzerine kaliteli ve naturel zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Zeytinyağı ve taze fasulye birleşimi, sofraların en ideal ikilisi olarak kabul edilmektedir.
Eğer daha fazla domates kullanırsanız fasulyeleri su eklemesi yapmadan da yalnızca domates suyu ile pişirebilirsiniz. Taze fasulye pişirirken asla salça kullanmamalısınız.
1 porsiyon fasulye yemeğinde yalnızca 204 kalori bulunmaktadır. Bu da demektir ki fasulye yemeğini ya da mezesini diyet listelerimize de ekleyebiliriz. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan taze fasulye, ana yemek olarak ekmeksiz tüketildiği vakit diyetinize yardımcı olacaktır. Üstelik lif oranı da yüksek olan bu sebzenin tok tutma eşiği de oldukça fazladır.
Taze fasulye, yeşil sebzelerden biri olup zeytinyağı ile tatlandırıldığında sağlık için de oldukça idealdir. Uzmanlara göre de 1 porsiyon fasulyede 5 gram protein, 16 gram karbonhidrat ve 13 gram da yağ bulunur.