Zeytinyağı nerelerde kullanılır sorusu mutfak kültürünü geliştirmek isteyen kişilerce sıklıkla gündeme alınıyor. Sanılanın aksine zeytinyağları pek çok yemekte, salatada ve mezede rahatça kullanılabiliyor. Zeytinyağı nerelerde kullanılır sorusunun yanıtı genellikle sebze yemekleri ya da salatalar oluyor. Fakat bu yaygın inanışın yerini günümüz mutfak kültüründe et yemekleri de almış durumda.
Zeytinyağı nerelerde kullanılır, hangi zeytinyağı hangi amaçla kullanılır bilmek istiyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.
Zeytinyağı nerelerde kullanılır sorusuna yanıt verebilmek için zeytinyağı çeşitlerini de bilmeniz önemlidir. Zeytinyağı hangi yemeklerde kullanılır türü sorularda da kullanacağınız yağın çeşidi önemlidir. Biz de bu yazımızda zeytinyağı nerelerde kullanılır sorusuna zeytinyağı türleri bazında bir yanıt arıyoruz. Farklı işlemler görmüş zeytinyağı çeşitlerini hangi yemeklerde ve salatalarda kullanabilirsiniz bu sayede öğrenebilirsiniz.
Zeytinyağı nerelerde kullanılır sorusuna ilk önce naturel zeytinyağının kullanım alanları ile yanıt arıyoruz. Naturel sızma zeytinyağı, keskin bir tada sahip olan zeytinyağı türleri arasında yer alır. Oleik asit bakımından zengin olan naturel zeytinyağı, soğuk yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılabilir. Mezelerde ya da kızarmış ekmeklerde de lezzet katmak adına bu yoğun lezzetten faydalanmak mümkündür.
Bunun yanı sıra pesto sos, közlenmiş biberden yapılan soslar, sarımsaklı soslar ya da pizzalarda da bu yağı kullanabilirsiniz.
Riviera zeytinyağı nedir sorusuna yanıt verecek olursak rafine ile naturel zeytinyağının ortak bir noktada buluşması diyebiliriz. Riviera zeytinyağı, naturel sızmadan daha az acı bir tada sahiptir. Bu da bu türün yemeklerde kullanımını daha mümkün kılmaktadır. Yemeklerde hangi zeytinyağı kullanılır sorusuna da riviera ile yanıt verebilmek mümkündür.
Riviera, hem sıcak hem de soğuk yemeklerde rahatlıkla kullanılabilir. Tat bakımından oldukça yumuşak olan bu zeytinyağı, balıklara lezzet katmak için de tercih edilir. Riviera zeytinyağı, kızartmalara da eklenen bir yağ türüdür. Özellikle de sebze kızartmaları için siz de bu yağ çeşidini tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda karnıyarık gibi sıcak ve etli yemeklerde de riviera zeytinyağını kullanabilirsiniz.
Zeytinyağı nerelerde kullanılır sorusuna bir de rafine zeytinyağı bakımından yanıt verebiliriz. Rafine zeytinyağı, daha fazla işlem görmüş olan yağ çeşitlerinden biridir. Rafine zeytinyağları da genellikle soğuk yemeklerde tercih edilebilir. Salata için hangi zeytinyağı kullanılır gibi soruların cevabı da refine zeytinyağı olabilir. Fakat salata ve çeşitli mezelerde riviera kullanmak da mümkündür. Rafine zeytinyağı, bazı sebze yemeklerinde de kullanılabilir. Özellikle de taze fasulye, bamya ve kabak gibi sebzeleri rafine zeytinyağı ile pişirmeyi tercih edebilirsiniz.
Zeytinyağı nerelerde kullanılır sorusuna bir de taş baskı zeytinyağı açısından yanıt verelim. Taş baskı yöntemi, zeytinyağı işlemede çok eskiden beri kullanılan bir yöntemdir. Hatta ilk zeytinyağı üretiminde bile taş baskı yönteminin kullanıldığı düşünülür. Özel üretim olan taş silindirler ile yapılan bu işlem, yöresel bir işlem olup zeytinyağına da ayrı bir tat katar. Günümüzde de bazı bölgelerde hala taş baskı yöntemi ile zeytinyağı üretimi yapılmaktadır.
Taş baskı zeytinyağının kullanım alanlarının başında elbette salatalar gelir. Aynı zamanda bazı soğuk yemeklerde ve mezelerde de taş baskı zeytinyağı tercih edilebilir. Kendine has bir aromaya sahip olan bu tür, yöreden yöreye de farklılık gösterebilir.
Zeytinyağı nerelerde kullanılır sorusuna soğuk sıkım zeytinyağları açısından da yanıt verebiliriz. Fakat ilk önce soğuk sıkım zeytinyağı nedir bu soru üzerinden yanıtlar bulalım. Soğuk sıkım zeytinyağı, 27 derecenin altındaki bir sıcaklıkta zeytinyağı üretimi anlamına gelir. Bir zeytinyağının üst kalitede olması için soğuk sıkım yönteminin uygulanması gerekebilir. Farklı bir aroma da katan bu işlem, taş baskı yönteminden sonra uygulanan en eski yöntemlerden biridir.
Soğuk sıkım zeytinyağı da kattığı ekstra lezzet dolayısıyla her yemekte tercih edilebilir. Salatalarda ve soğuk mezelerde de genellikle soğuk sıkım zeytinyağı sos görevini üstlenir. Aynı şekilde bazı sebze yemeklerine de soğuk sıkım zeytinyağını kullanabilmeniz hoş bir lezzet katacaktır.
Erken hasat zeytinyağının da işleme ve üretim aşamasından dolayı daha farklı bir tadı bulunmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere erken dönemde hasat edilen zeytinlerden elde edilen bu tür, acımsı bir tada sahiptir. Erken hasat zeytinyağı da genellikle salata ve meze gibi soğuk besinlerde kullanılabilir. Farklı esanslar ve baharatlar ile harmanlanarak da kullanılan bu lezzet, salatalar için oldukça hoş bir sos olacaktır.
Zeytinyağı nerelerde kullanılır sorusuna her bir zeytinyağı çeşidi üzerinden yanıtlar vermek istedik. Elbette dilediğiniz her zeytinyağını kendi damak zevkinize göre farklı yemeklerde de kullanmakta özgürsünüz. Zeytinyağı, şifa getiren bir bitkisel yağ olduğundan yemeklerinizden bu mucizevi besini eksik etmeyiniz. Özellikle de salata ve meze türü soğuk yemeklerde gönül rahatlığı ile her zeytinyağı çeşidini kullanabilirsiniz.
Yaygın inanışın aksine yukarıda da belirttiğimiz gibi kızartma ve etli yemeklerde de zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Özellikle de patates, kabak ve patlıcan gibi sebze kızartmalarını daha sağlıklı olması bakımından zeytinyağı ile yapabilirsiniz. Zeytinyağının şifa getiren etkisi hem kalbinize hem de cildinize iyi gelecektir. Daha sağlıklı beslenmek için mutfağınızdan bu hoş lezzetti asla eksik etmeyin.