Mucizevi zeytinyağı çeşitleri ile siz de hem bedeninize hem de yemeklerinize sağlık katabilirsiniz. Şifa kaynağı bu bitkisel yağın da kendine has üretilme çeşitleri vardır. Hem hasat şekli hem de asit oranı ile sınıflandırılan zeytinyağlar, türlü türlü işlemlerden geçmektedir. İşlenen zeytinyağların işlenme şekilleri de zeytinyağının hangi sınıfta olacağına karar veren bir diğer noktadır.
Zeytinyağı çeşitleri nelerdir ve hangi işlemlerden geçen zeytinyağlar hangi sınıfta yer alır gelin yakından bakalım.
Kaç çeşit zeytinyağı vardır sorusuna günümüz izeytinyağı işleme yöntemleri ile net bir yanıt verebiliriz. Buna göre günümüzde toplamda sekiz çeşit zeytinyağı olduğunu söylemek doğru olacaktır. Tat, renk ve koku ile birbirlerinden ayrılan zeytinyağlar, kullanım şekillerine göre de ayrı bir kategoride sınıflandırılırlar. Bu yazımızda zeytinyağı çeşitleri nerelerde kullanılır sorusuna da uygun yanıtlar bulabilirsiniz.
Zeytinyağı çeşitleri arasında başı elbette natural zeytinyağı çekiyor. Bu tür, adından da anlaşılacağı üzere herhangi bir şekilde kimyasal işlem uygulanmadan elde ediliyor. Renginin biraz daha yeşil tonlarına çalması da bir zeytinyağının natural olduğunun en önemli göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor.
Natural zeytinyağı, yoğun tada sahip olup baskın bir etki bırakması ile de biliniyor. Asit oranı da bir hayli yüksek olan natural yağ, boğaz kısmında çoğu zaman yakan keskin bir tat da bırakabiliyor. Genellikle şifa olsun diye tüketilen natural zeytinyağı, insan vücuduna olan mucizevi faydaları ile de ön plana çıkıyor.
Natural sızma zeytinyağı, cilde, kalbe, saçlara, damar yollarına ve vücuttaki iltihap ve ödem gibi durumlara iyi geliyor. Uzmanlar da her gün düzenli olarak bir tatlı kaşığı da olsa natural zeytinyağının tüketilmesi gerektiğini savunuyor.
Rafine zeytinyağı nedir diye soracak olursanız refine edilerek işleme alınan zeytinyağı yanıtını verebiliriz. Bu işlemde zeytinyağının temel yapı taşlarına herhangi bir şekilde zarar verilmez. Fakat zeytinyağının asit oranı bir hayli düşük bir seviyeye indirilir. Özellikle de natural zeytinyağının baskın ve keskin tadını tercih etmeyenler rafine yağları kullanabilirler. Pek çok yemekte de rahatça kullanılan rafine zeytinyağı, genellikle her damak zevkine uyum sağlaması ile de biliniyor.
Siz de yemeklerinizde ya da salatalarda rafine zeytinyağı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu tür işlenmiş yağların besin kaybı düşündüğünüz kadar çok değildir.
Zeytinyağı çeşitleri arasında riviera zeytinyağı da her daim ön planda yer alıyor. Riviera zeytinyağı ne demek sorusuna da rafine ve natural zeytinyağının karışımı olarak yanıt verilebiliyor. Riviera zeytinyağı, %1.5’lik asit oranı ile pek çok damak zevkine hitap edebiliyor. Tat ve koku bakımından ideal olan bu yağ, ğek çok yemekte de rahatsızlık yaratmadan ve baskın tat olmadan kullanılabiliyor.
Riviera zeytinyağı, hem Türkiye’de hem de dünyada en sık kullanılan zeytinyağı çeşitleri arasında yer alıyor.
Zeytinyağı çeşitleri arasında yer alan ham yağlar, oldukça yüksek bir asit oranına sahiptir. Genellikle güzellik ve cilt sağlığı için kullanılan bu tür, baskın tadı nedeniyle yemeklerde pek tercih edilmemektedir. Zeytinin yağının çıkartılmasından sonra herhangi bir işlem görmemiş haline ham zeytinyağı adı verilir. Dolayısıyla bu zeytinyağının her besine yakışması pek mümkün olmayacaktır. Fakat yine de ham zeytinyağının da özel sos olarak kullanıldığı çeşitli tarifler bulunmaktadır.
Zeytinyağı çeşitleri arasında bir de taş başkı zeytinyağı ön plana çıkıyor. Taş baskı zeytinyağı, zeytinyağının geçmiş dönemlerde geçtiği işlemlerden biri olarak biliniyor. Günümüzde pek kullanılmayan bu yöntem, genellikle silindir taşlar arasında işlenen zeytinlerle yapılıyor. Tıpkı katı meyve sıkacağını andıran bu işlem, Ege Bölgesi’nin bazı köylerinde hala uygulanıyor. Zeytinyağının tarihinde yer alan bu uygulama, yağa ekstra bir lezzet de katıyor.
Zeytinyağı çeşitleri arasında yer alan organik zeytinyağları, bölgesel tatlar içermesi sebebiyle özel bir kategoride yer almaktadır. Ege civarında yer alan zeytin ağaçlarına has özellikler taşıyan bu yağlar, farklı tatlara sahiplerdir. Özellikle de Gemlik, Ayvalık ve Edremit bölgelerinde ortaya çıkan bu tür, bölgenin iklimine göre tat farkı yaratır. Özellikle de zeytinyağ gurmelerinin tercih edip farkını anlayabildiğini organik yağlar, her yemekte kullanılabilir.
Zeytinyağı çeşitleri arasında yer alan soğuk sıkım çeşitleri de eski dönemlerde sıkça uygulanan bir uygulamadan meydana gelir. Soğuk sıkım zeytinyağları, 27 derecenin altında soğuk su kullanılarak elde edilen bir yağ türüdür. Bu sayede taze kalabilen yağlar, genellikle salata ve mezelerde sık sık tercih edilir. Baskın bir lezzete sahip olan bu tür, tat kaybı yaşamadan uzun süre boyunca taze kalabilir.
Zeytin bölgelerinde sık sık uygulanan bu yöntem, taş baskı yönteminden sonra ortaya çıkmıştır. Yemeklerde de tercih edilen soğuk sıkım zeytinyağları, lezzetli bir tercih olacaktır.
Zeytinyağı çeşitleri arasında erken hasat zeytinyağları da önemli bir yere sahiptir. Genellikle Ekim ve Mart aylarında yapılan hasat ile işlenen bu yağlar, keskin bir tada sahip olur. Bölgeden bölgeye de farklılık gösteren zeytinyağları, genellikle salata ve mezeler için uygundur. Acımsı tat sevenlerin tercih ettiği erken hasat zeytinyağları, şifalı yağ çeşitlerinden de biridir.
Siz de damak zevkinize en uygun zeytinyağlardan tercih ederek yemeklerinize ekstra lezzet katabilirsiniz. Ülkemizde en çok kullanılan bitkisel yağlardan olan zeytinyağ, mucizevi bir besin olarak da kabul edilmektedir. Pek çok uzman, zeytinyağının sunduğu şifaları sayfalarca makalelerde anlatmıştır.