Soğuk sıkım zeytinyağı, en sağlıklı zeytinyağı çeşitleri arasında başı çekmektedir. Özel bir üretim sürecine sahip olan bu tür, besin değeri bakımından oldukça zengindir. Soğuk sıkım zeytinyağı, erken dönemde hasat edilen zeytinlerden elde edilen lezzetli bir yağdır. Bitkisel yağlar arasında özel bir yere sahip olan bu zeytinyağının bilinmesi gereken pek çok önemli özelliği de bulunmaktadır.
Soğuk sıkımın teknikleri, kullanım alanları ve faydaları hakkında besin alanında uzmanlaşan kişilerin de görüşleri olumludur. Dilerseniz siz de soğuk sıkım hakkında merak ettiğiniz tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Soğuk sıkım zeytinyağı ne demek sorusuna yağ çıkarma işlemini detaylandırarak faydalı yanıtlar vermek mümkündür. Her zeytinyağı çeşidi, farklı türde bir üretim sürecinde geçmektedir. Hatta zeytinyağları, bu üretim şekillerine göre sınıflandırılarak satışa çıkartılır. Siz de son dönemlerde soğuk sıkım kavramını elbette bir yerlerde görüp duymuşsunuzdur. Bir çeşit işleme yöntemi olan soğuk sıkım, işlenen besinin besin değerinin yüksek kalmasını sağlamaktadır.
Soğuk sıkım zeytinyağı da erken hasat dönemindeki zeytinlere uygulanan oldukça sağlıklı bir işleme şeklidir. Hasat edilen zeytinler, toplandıkları gün içerisinde soğuk sıkım yöntemi ile işlenmeye başlanır. Bu işleme esnasında su kullanılır ve bu suyun da sıcaklığı en yüksek 27 derece olmalıdır. Soğuk sıkım ne demek sorusunun yanıtı da işte bu noktada gizlidir. Bu işlemin adı suyun sıcaklık seviyesinden gelmektedir.
Bu yöntem sayesinde zeytinin içerisinde bulunan vitamin ve minerallerin kayba uğraması da engellenmiş olacaktır.
Soğuk sıkım zeytinyağı yapabilmek için zeytinlerin erken dönemlerde hasat edilmiş olması gerekir. Bu dönem de genellikle yılın ekim ve kasım aylarına tekabül etmektedir. Bu noktada en önemli nokta ise zeytinlerin olgunlaşıp dalından düşmeye başlamaması gerektiğidir. İşte, adım adım soğuk sıkım yönteminin yapılış aşamaları:
Soğuk sıkım zeytinyağı yöntemi yukarıdaki üç ana uygulama ile mümkündür. Normal yöntemlere göre daha zorlayıcı olan bu uygulamada önemli olan zeytinin besin değerini olabildiğince koruyabilmektir.
Soğuk sıkım zeytinyağı nerede kullanılır sorusundan da yola çıkarak bu bitkisel ve şifalı yağın kullanım alanlarına göz atalım. Genellikle soğuk yemeklerde kullanılan soğuk sıkım, salatalara lezzet katması ile biliniyor. Aynı zamanda mezelerde de kullanılan bu yağ, içine girdiği tüm yemeklere ayrı ve hoş bir tat katabiliyor. Soğuk sıkım zeytinyağı, salata ve mezeler haricinde bazı yemeklerde de kullanılabiliyor. Örneğin taze fasulye, bezelye ve patlıcan gibi sebze yemeklerinde siz de bu yağ çeşidini kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Sopuk sıkımın besin değerinin oldukça yüksek olması sebebiyle sade tüketilmesi de mümkündür. Örneğin haftanın birkaç günü 1-2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı içerek sağlıklı kalabilirsiniz. Özellikle de kabız gibi durumlarda tedavi edici özellik taşıyan zeytinyağı, kısa sürede etkisini gösterecektir.
Tüm bunların yanı sıra soğuk sıkım yağın kozmetik sektöründe de sıkça kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle de cilt ve saç sağlığında etkili olan bu mucizevi besin, nemlendirici olarak kullanılabilir. Kuru ve yıpranmış saçlara güç katan zeytinyağı, aynı zamanda cildin erken yaşlanmasına da engel olmaktadır.
Soğuk sıkım zeytinyağı faydaları arasında sizi de şaşırtacak pek çok detay yer alıyor. Pek çok hastalığa geçit vermeyen zeytinyağı, cilt ve saç sağlığında da önemli rol oynayabiliyor. Hadi gelin soğuk sıkım zeytinyağı nelere faydalıdır yakından bakalım:
Soğuk sıkım zeytinyağı nasıl anlaşilir sorusuna yanıt olarak bazı püf noktalarını gösterebiliriz. Kaliteli bir soğuk sıkım, doğrudan kokusundan anlaşılabilir. Soğuk sıkım farkı, koyu renkli ve daha yoğun bir aromaya sahip olması ile de ortaya konur. Sızma zeytinyağına göre keskin bir kokuya ve tada sahip olan soğuk sıkım, erken hasattan üretildiği için farkını bu şekilde de ortaya koymaktadır.
Soğuk sıkım zeytinyağı, açık renkli olmayan ve kıvamı sızma zeytinyağına göre bir hayli yoğun kalan bir yağdır. Zaten zeytinyağının kapağını açtığınız anda keskin kokusunu fark edeceksiniz. Bu koku, rahatsızlık vermeyen hoş bir zeytinyağı kokusudur. Aynı şekilde yağın ağızda bıraktığı tat da daha keskin olup sızma ile kıyaslandığında daha asitli kalmaktadır. Fakat tat bakımından da soğuk sıkımın ideal olduğunu bilmeniz gerekir. Has bir zeytinyağı tadına sahip olan soğuk sıkımlar yemeklerde rahatça kullanılabilir.