Zeytinyağlı biber dolması, hem meze hem de ana yemek ihtiyacını karşılayan en doyurucu yemeklerden biridir. Besin değeri bakımından da tatmin eden bu lezzet, yaz sofralarında kendisine her daim yer bulur. Damak zevkine göre farklı tariflere de sahip olan zeytinyağlı biber dolmasını biz de en klasik teknikleri ile sizlere anlatmak istedik.
Zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır öğrenmek için birkaç basit adımı takip etmeniz yeterlidir. Özellikle de iç harcını yaparken ölçüleri mutlaka belirtildiği şekilde uygulamanız gerekir. Aksi taktirde dolmanızın iç harcı tatsız olduğu gibi aynı zamanda çiğ ya da çok lapa da kalabilir. Dilerseniz gelin birkaç basit püf nokta ile birlikte zeytinyağlı biber dolmasının yapım aşamalarına göz atalım:
Tarifimize ve temel püf noktalara geçmeden evvel dolmanın içerisine neleri koymamız gerektiğine bir göz atalım:
Zeytinyağlı biber dolmasıiçin herkes tarafından verilen temel malzemeler yukarıdaki gibidir. Elbette bu malzemeler zeytinyağlı biber dolması üzümsüz tercih edenlerin zevkine uygun bir şekilde verilmiştir. Eğer dilerseniz dolmanıza yarım su bardağı kadar kuş üzümü ve dolmalık fıstık da ekleyebilirsiniz.
Zeytinyağlı biber dolmasının içine ne konur ne konmaz kendi damak zevkinize göre de deneme yanılma yoluyla karar verebilirsiniz. İç harca eklemeler yapabilir ya da damak zevkinize uygun olmayan malzemeleri harca katmayabilirsiniz.
Öncelikle tüm dolmalık biberleri bol suyla güzelce yıkayalım. Pirincin de üzerine sıcak su koyarak bir müddet bekletelim. Bu teknik sayesinde iç harcınızdaki pirincin sert kalmasına engel olabilirsiniz.
Zeytinyağlı biber dolması için zeytinyağını derince bir tencereye dökün ve küp küp doğradığınız soğanları da kavurmaya başlayın. Soğanların ufak doğranmış olmasına özen göstermelisiniz. Aksi taktirde iç harca katılan soğanlar rahatsız edebilir.
Soğanlar kavrulduktan sonra bir kapta pirinç ile karıştırabilirsiniz. Bu karışımı da yaklaşık olarak 3-4 dakika kadar tavada kavurabilirsiniz.
Kavurduğunuz soğan ve pirinç karışımına şimdi 1.5 bardak kadar su eklemeniz gerekiyor. Suyunu çekene kadar ateşte kalan karışımı suyunu çektikten sonra kaseye alabilirsiniz. Kasedeki karışıma ince ince kıydığınız maydonozları eklemelisiniz.
Pul biber, karabiber ve tuz gibi baharatları da karışıma ekledikten sonra dolmalık biberleri çok fazla olmayacak şekilde doldurmaya başlayabilirsiniz. Küp halinde ince ince kestiğimiz domateslerle dolmalık biberlerini üzerine kapatıp tencereye dizebilirsiniz.
Tencereye de 1.5 su bardağı kadar su ekleyerek pişmeye bırakabilirsiniz. Bu arada dilerseniz pişmekte olan dolmaların da üzerine naturel zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
Anne usulü zeytinyağlı biber dolması yapmak için yukarıdaki adımları tek tek izlemeniz önemlidir. Fakat size vereceğimiz püf noktaları da uygularsanız dolmanız daha lezzetli olacak ve sorunsuz bir şekilde pişecektir.
Zeytinyağlı biber dolması fırında ya da tencerede pişen zeytinyağlı yemeklerdendir. Aslında biber dolmasının masum bir yemek olduğunu söylemek de mümkündür. Kalori oranı bakmından üzmeyen biber dolmasının 100 gramı ortalama 176 kaloridir. Ortalama 1 porsiyon biber dolmasında da 273 kalori bulunur. Diyet yaparken değişiklik olması bakımından dilerseniz pirinç yerine bulgur da kullanabilirsiniz. Bulgurun şeker oranı ve kalorisi pirinç ile kıyaslandığında daha masumdur.