Zeytinyağlı barbunya, hem yapımı kolay hem de besin değeri bakımından sizi tatmin edecek bir lezzettir. Her sofraya yakışan barbunya yemeğini, naturel ve kaliteli zeytinyağı ile yapmanız durumunda siz de çıkan sonuca bir hayli şaşıracaksınız. Zeytinyağının lezzetini de içine çeken barbunya, hem kışın hem de yaz mevsiminde tüketilebilen ideal bir yemektir.
Zeytinyağlı barbunya yemeği, yapımı en kolay olan zeytinyağlı yemeklerin başında gelir. İster taze ister kuru barbunya kullanarak yapacağınız bu yemek, sofranızın da en büyük kurtarıcısı olacaktır. Barbunyayı yaz mevsiminde depolayıp buzluğa atarsanız kışın da taze barbunya yemenin keyfine varabilirsiniz.
Biz de sizlere barbunya tarifini anlatıp aynı zamanda barbunya kararmadan nasıl pişirilir gibi konularda püf noktalarına da değinmek istedik.
Zeytinyağlı barbunya pilaki için ihtiyacınız olan malzemeler de genellikle her evde olan ve kolay bulunan malzemelerdir. Malzemeleri tam ölçülü ve eksiksiz olarak kullanarak ideal bir barbunya yemeği yapabilirsiniz.
Yukarıdaki malzemeler ile oldukça lezzetli ve tam kıvamında bir zeytinyağlı barbunya yapabilirsiniz. Zeytinyağlı barbunya mezesi için de aynı malzemeleri kullanabilirsiniz.
Zeytinyağlı taze barbunya tarifi için ilk önce barbunyaları ayıklıyor ve bolca suda güzelce yıkıyoruz. 1 kiloluk ayıklanmış barbunyaya üzerini biraz geçecek kadar su ilave edip haşlanmaya bırakıyoruz. Hemen hemen 10-15 dakika haşlanan barbunyalarımızı ateşten alarak soğuk suyun içine bırakıyoruz.
Zeytinyağımızı tenceremize alıyor ve rendelenmiş olan soğanlarımızı zeytinyağı ile güzelce kavurmaya başlıyoruz. Bir süre kavurduktan sonra 3 diş sarımsağı da ayıklayarak doğrudan tenceremize ilave ediyoruz. Hem sarımsaklar hem de rendelenmiş soğanlar renk alana kadar kavurmaya devam ediyoruz.
Daha önceden küp küp doğradığımız havuçları da soğanlı karışıma ekliyoruz. 1 tatlı kaşığı domates salçasını da ilave ederek 2-3 dakika daha kavuruyoruz.
Haşladığımız taze barbunyaları daha önceden rendelediğimiz domatesler ile eş zamanlı olarak soğanlı ve havuçlu karışıma ilave ediyoruz. Hemen ardından da tuz, toz şeker ve suyunu da ekleyerek tenceremizin kapağını kapatıyoruz.
Yemeğimizi ocakta kısık ateşte 20-25 dakika pişmeye bırakıyoruz. Barbunyalar ve havuçlar yumuşayınca yemeğimizi ateşten alabiliriz. Servis için de eğer isterseniz maydanoz ve biraz limon suyu kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Zeytinyağlı barbunya yaparken püf noktaları bilmeden olmaz. Yemeğin püf noktalarını bilmeniz durumunda hem daha lezzetli hem de görüntü olarak da daha hoş bir barbunya yemeği pişirebileceksiniz.
Zeytinyağı ile yaptığınız barbunya yemeğinin etli barbunyaya oranla daha az kalori içerdiğini bilmeniz gerekiyor. Özellikle de diyet döneminde olup listenize farklı çeşit yemekler eklemek istiyorsanız barbunya bunun için idealdir. 1 yemek kaşığı barbunyada 38 kalori değeri bulunur. 1 porsiyon barbunya yemeğinde ise 356 kalori bulunmaktadır.
Diyet döneminde isterseniz zeytinyağlı barbunya salatası gibi lezzetler de düşünebilirsiniz. Haşladığınız barbunyaya zeytinyağı ve bazı yeşillikleri ekleyerek güzel bir salata elde etmiş olursunuz. Üstelik lifli bir besin olan barbunyanın sizi uzun süre tok tutması da mümkündür.